Conferentie: Samen Werken aan Duurzaam en Gezond voedsel voor Haarlem

Kom jij vrijdag 8 november naar de Conferentie Samen Werken aan Duurzaam en Gezond voedsel voor Haarlem?

Schrijf je nu in

Aanleiding

Na de succesvolle conferentie Voeding voor de Stad in 2017 laat Haarlem Food Future nu zien wat er in de tussenliggende twee jaar is bereikt op het gebied van duurzaam en gezond voedsel voor Haarlem. Om passend op deze ontwikkelingen door te pakken, organiseren wij die middag werkwinkels waarin jij aan de slag gaat met de verschillende thema’s van duurzaam en gezond voedsel zoals het voorkomen van voedselverspilling, duurzame voedselkeuzes, (plek voor) stadslandbouw, voedseleducatie en het upcyclen van reststromen.

Praktische informatie

Datum: 8 november 2019

Tijd: 15:30 – 19:00 uur

Locatie: Kweekcafé, Kleverlaan 9 in Haarlem

Programma

Na de inloop starten we de middag om 16 uur met een plenair, interactief programma van updates, quizzen, uitleg over de werkwinkels en de vertoning van de film “Maak gehakt van CO2”. Daarna gaan we aan de slag in deze verschillende werkwinkels:

  • Gered Voedsel Schakelaar: werk aan de winkel
  • Meesterlijke les Doggy Bags
  • Voedseleducatie: hoe activeren we het aanbod?
  • Stadslandbouw op de kaart

Lees hieronder meer over de verschillende werkwinkels.

Én we bieden jou de gelegenheid om een oproep of vraag over jouw voedsel-initiatief heel kort te pitchen aan het eind van de middag. Pak deze kans om het Haarlemse Food Netwerk op de hoogte brengen van wat jij nodig hebt. Laat het ons weten via  info@haarlemfoodfuture.nl

We sluiten af met een duurzaam hapje en drankje.

Schrijf je in via dit aanmeldformulier

Werkwinkels:

Gered Voedsel Schakelaar: werk aan de winkel – In deze werkwinkel delen wij graag de resultaten van onze inventarisatie van het aanbod van reststromen bij 28 voedselleveranciers in Haarlem. Wij hebben een aantal opties bedacht hoe deze reststromen op een goede manier weer gebruikt kunnen worden. We richten ons specifiek op sociale initiatieven in Haarlem waar gekookt wordt. We zijn benieuwd welke opties jij kansrijk vindt. En zie jij voor jezelf een rol om hieraan te kunnen bijdragen?

Meesterlijke les Doggy Bags – In deze werkwinkel leggen we uit waarom we in Nederland tot nu nog vrij bescheiden zijn in het gebruik van doggy bags en welke belangrijke redenen er zijn om hier verandering in te brengen! Bovendien putten we uit eigen ervaring: begin juli zijn we in Haarlem gestart met de introductie van de Haarlemse Doggy Bag. De resultaten zijn zeer positief. Welke factoren spelen een rol voor succes bij zo’n doggy bag? Ook zijn we benieuwd hoe jullie tegen de doggy bag aankijken. Hebben jullie er zelf al ervaringen mee? Hebben jullie tips om nog meer Haarlemse restaurants te betrekken?

Voedseleducatie – De volgende stap – Er is een mooi overzicht gemaakt van het aanbod voor voedseleducatie in Haarlem. Hoe brengen we dit actief bij de scholen en andere aanbieders van educatieve activiteiten? Wat is hiervoor nodig? En hoe kunnen we het aanbod zelf verrijken? Welke thema’s zijn belangrijk in het aanbod? Zoals b.v de waarde van zelf koken en samen proeven om zo de eigen kijk op voedsel/eten te ontwikkelen, of kunst en cultuur als basis voor voedseleducatie? Wat is jouw idee hierover? Denk en ontwerp mee!

Stadslandbouw op de kaart – Hoe houden we ruimte voor stadslandbouw terwijl de woningbouw (bijna) alle ruimte vraagt? Is combinatie van stadslandbouw, natuur, recreatie, woningbouw mogelijk? Wat zijn de mogelijkheden op tijdelijke grond? We verkennen tijdens deze werkwinkel waar we elkaar kunnen versterken om deze vragen te beantwoorden. Ter plekke maken we een nieuwe kaart met de stadslandbouw in Haarlem zodat we allemaal zichtbaar en vindbaar zijn.