Gered Voedsel Schakelaar: “Eerste succesvolle samenwerking”

Recent is Haarlem Food Future een pilot gestart met de PLUS op het Marsmanplein en HVO Querido om te testen hoe er zoveel mogelijk voedsel kan worden gered en terecht komt, daar waar het het hardst nodig is. Op dit moment worden elke dag 50 maaltijden bereid met zoveel mogelijk van het overgebleven voedsel van supermarkt PLUS. Dat wat niet gebruikt wordt, gaat naar de 20 daklozen gezinnen, die er verblijven. De maaltijden die niet dezelfde dag geconsumeerd worden, worden ingevroren of krijgen een andere bestemming. Zo wordt er wekelijks 200 kilo voedsel gered.

Bestemming voor reststromen

Er zijn verschillende voedsel-reststromen die nu nog geen goede bestemming hebben. Producten die tegen de Tenminste Houdbaar Tot (THT) of Te Gebruiken Tot datum aanlopen of beschadigde verpakking hebben, kunnen in supermarkten niet meer worden verkocht. Op dit moment gaat het merendeel retour, naar een vergister, of gewoon op de vuilnisbelt. Terwijl dit nog prima te consumeren is.

Regelmatige basis en grote schaal

Eigenaar Jeroen Vujist van PLUS: “Ik ben blij dat Haarlem Food Future me op het idee heeft gebracht. Al dat goede voedsel dat dagelijkse wordt weggegooid, is natuurlijk doodzonde. Met deze samenwerking dragen wij als supermarkt ook een stukje bij aan verduurzaming. Het kost ons geen tijd, het werkt heel efficiënt en HVO Querido is een dankbare afnemer.”

Hessel Ras van HVO Querido voegt toe dat hij het mooi vindt om te zien dat écht alles gebruikt wordt. “Zo worden ook de enkele stuks (1 zakje voorgesneden sla, 1 mango) door de gezinnen gebruikt en zijn de fruitbakjes van deze kinderen goed gevuld. Het draag absoluut bij aan een gezondere maaltijd voor onze cliënten.”

Gered Voedsel Schakelaar Nicole Gorris van Haarlem Food Future geeft aan dat er binnenkort een aantal kookworkshops starten. “We halen de producten op bij de PLUS en dan gaan we met een kok aan de slag in de keuken, om nog meer voorlichting en inspiratie op te doen over hoe lekker en gezond eten te bereiden met ‘rest’ voedsel. Ook de kinderen zullen we daarin betrekken”.

Vervolgstappen

Uit de pilot is veel bruikbare informatie naar voren gekomen. Haarlem Food Future is bezig om deze succesvolle samenwerking verder uit te rollen met andere leveranciers en Sociale Initiatieven in Haarlem. We verwachten op korte termijn een volgende koppeling tot stand te brengen. 

Meer weten over de Gered Voedsel Schakelaar? Klik hier!