In Nederland verspillen we 34 kilo* voedsel per persoon (!) per jaar. Een derde daarvan wordt thuis door consumenten weggegooid. Twee derde gaat verloren in de keten bij producenten, tijdens transport, opslag of bij retail en horeca. Ondertussen zijn er ook veel sociale initiatieven waarbij het van belang is dat er voor een relatief lage prijs een gezonde maaltijd aangeboden kan worden.

Regelmatig geschikt eten over?

Bel of neem contact op met Gered Voedsel Schakelaar Nicole Gorris: nicole@haarlemfoodfuture.nl

Sociale Initiatieven in Haarlem

In Haarlem worden door verschillende organisaties diverse activiteiten georganiseerd om eenzaamheid tegen te gaan, het sociale vangnet te vergroten, integratie en een gezonde leefstijl te bevorderen. Samen koken en samen gezond eten nemen daarbij vaak een belangrijke plek in zoals b.v. bij Turquoise Coöperatie, Resto van Harte, Stem in de Stad, Stichting Drop Inn en stichting Roads in het Badhuis, de Wereldkeuken etc.

Overschot en behoefte

Uit een inventarisatie door Haarlem Food Future bleek dat er ook in Haarlem regelmatig voedsel over is bij diverse partijen zoals supermarkten, winkels en markten. Het leek dus meer dan logisch om het overschot en behoefte bij elkaar te brengen. Het idee voor de Gered Voedsel Schakelaar was dus snel geboren.

Doelstellingen

  • Het ondersteunen van verschillende sociale initiatieven in Haarlem zodat voor een redelijke prijs een gezonde en duurzame maaltijd aangeboden kan worden. Bijvoorbeeld aan mensen die het niet zo breed hebben, die zelf niet kunnen koken of gewoon graag samen met anderen willen eten.
  • Het voorkomen van het weggooien van voedsel dat nog wel geschikt is voor consumptie door markten, supermarkten, andere winkels voor dagelijkse boodschappen, bedrijfsrestaurants etc.

Hoe werkt de Gered Voedsel Schakelaar

De Gered Voedsel Schakelaar inventariseert de behoeften en mogelijkheden en legt het contact tussen leverancier en sociaal initiatief. Ze brengt partijen bij elkaar en zorgt voor logistieke ondersteuning om het geredde voedsel op de juiste plek te krijgen. Dit gebeurt op een zo duurzaam mogelijke manier, zoals b.v. met (elektrische) bakfietsen. Hierbij worden mensen (met een afstand tot de arbeidsmarkt) en/of vrijwilligers geworven en ingezet die een rol kunnen spelen bij het transport. Dit wordt in samenwerking met de Sociale Initiatieven uitgevoerd.

Nicole Gorris vertelt graag meer over dit initiatief: nicole@haarlemfoodfuture.nl

*Bron: Voedingscentrum